Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Informace o materiálech a péči o šperky

Nerezová / chirurgická ocel 316L

Ocel 316L je běžným kovem používaným pro výrobu piercingů. Dříve byla hojně doporučovaná jako kov pro první piercing. Dnes už se to nedoporučuje, jelikož existují i jiné materiály, které mají lepší vlastnosti a neobsahují nikl. Existuje ocel i vyšší, implantační kvality F-138 (viz níže), ale obvykle také stojí mnohonásobně více. Většina lidí i tento druh oceli snáší dobře.

  • Celoocelové šperky mohou být sterilizovány v autoklávu.
  • Pokud jsou na ocelových špercích kamínky, NIKDY NEPOUŽÍVEJTE k čištění alkohol ani agresivní dezinfekce a chemikálie. Mohly by narušit lepidlo, které drží kamínky na svém místě. Šperky prémiové kvality používají pro upevnění kamínků na rozdíl od běžných šperků kovové uchycení, kdy kamínek není pouze vlepen lepidlem, ale přichycen kovovými výstupky na okraji šperku, ve kterých je zirkon vložen. Tyto produkty stojí násobně více, ale stojí za to a cena za jejich pořízení se vám v průběhu let vrátí - jedná se například o šperky značek NeoMetal Junipurr, Tremun, Industrial Strength a další.

316LVM ASTM F-138 (ocel implantační kvality)

Tento druh oceli je nejvyšším možným stupněm kvality oceli a je možné ji použít i jako aplikační. Záleží na osobních preferencích, zda si chcete za nejvyšší kvalitu zaplatit trochu víc nebo ne. Spousta lidí snáší velmi dobře i základní ocel 316L, ale u některých lidí s extrémně citlivou pokožkou a alergiemi, může pomoci výměna za tuto ocel nejvyšší kvality. Nutno dodat, že u nás není zatím příliš rozšířená a mimo šperky prémiových značek s certifikací APP (například Industrial Strength) všechny šperky dostupné na ČR a SR trhu je z běžné oceli 316L.

  • Celoocelové šperky z této oceli mohou být sterilizovány v autoklávu.

Titan

Titan je obvykle upřednostňován před ocelí, jelikož neobsahuje nikl a váží téměř o 50% méně než ocel. Titan může být dodáván v běžném lesku, kdy vypadá téměř stejně jako ocel a může mít i různé barvy díky anodizaci (NE červené nebo černé). Titan je skvělá volba pro lidi s alergií na ocel a my jej doporučujeme jako kov vhodný do prvního vpichu. Je o něco dražší než ocel, ale stojí za to. Titan se dodává v různých jakostech, stejně jako ocel, přičemž implantační stupeň 6AL4V ELI F-136 je ta nejvyšší a vhodná pro aplikaci, titan třídy G23 je možné použít až pro zahojené piercingy. Barevný titan časem bledne a pokud jej nosíte v oblasti úst, barva obvykle mizí rychleji. 

Pozor! Ne každý titan je barvený anodizací. Tu provádí většinou pouze piercer. Šperky střední třídy jsou potahovány PVD pokovením, které pro první vpich vhodné není.

  • Celotitanové šperky mohou být sterilizovány v autoklávu.
  • Na šperky nemusíte používat alkohol ani drsné čisticí prostředky. Nikdy nepoužívejte peroxid pro čištění titanu!

Akryl / Plastové šperky

Akrylové šperky nedoporučujeme k běžnému nošení. Akryl by se neměl používat u nových nebo nezhojených piercingů. Není vhodné jej používat ani jako piercing do jazyka, plast totiž může uvolňovat toxiny. Akryl nelze autoklávovat. jedná se většinou o velmi nekvalitní šperky bez certifikace, s vnějším závitem, z levných materiálů.

  • Akryl nelze vařit ani ponechávat na horkém / přímém slunečním světle - riziko deformace.
  • Nelze čistit alkoholem ani jinými prostředky, zničí se tím.
  • Často praskne celá kulička - riziko ztráty, spolknutí.
  • Akryl je velmi křehký a při manipulaci se může poničit.
  • Deformace na přímém slunečním světle nebo v teple.

 

PTFE

PTFE (monofilní nylon a teflon) je pružný materiál, který se hodí jako dočasná náhrada pro zahojené piercingy, například při operacích. Nedoporučujeme jeho použití jako aplikační šperk, jelikož ve vysokých teplotách se deformuje a je možné ho používat pouze z vnějším závitem, kdy hrozí riziko poškození piercingového tunelu při výměně šperku. Při trvalém nošení se snadno poškodí povrch, kde se následně usazují nečistoty a bakterie a materiál se postupně rozpadá.

  • PTFE lanko lze autoklávovat na nižší teploty, duté šperky většinou nikoliv. Dodává se pouze v matné čiré barvě.

 

Bioplast, Bioflex

Pružný plast je vhodný pro dočasné použití, obdobně jako u PTFE, jedná se však o plast bez jakékoliv podložené zdravotní certifikace. Pružný plast seženete také ve více barevných provedeních na rozdíl od PTFE, které se dodává pouze v bílé barvě. Není vhodný ani pro aplikaci, ani pro trvalé nošení.

Dřevo (všechny druhy)

Přírodní dřevěné šperky jsou lehké a dodávají se v různých typech / barvách. Pokud je povrch broušen / leštěn velmi hladce, měl by i se pohodlně nosit. Je porézní a absorbuje vlhkost z pokožky, proto je vhodné jej pravidelně olejovat přírodními oleji (jojobový, kokosový, atd.)

  • Dřevěné šperky by se měly nosit pouze v případě zahojených piercingů.
  • Udržujte své dřevěné šperky naolejované, aby zůstaly v dobrém stavu a nepoškozovaly se. Můžete použít jojobový olej, kokosový olej nebo jakýkoli jiný přírodní rostlinný olej.
  • Snažte se, aby dřevěné šperky nebyly po delší dobu mokré (sprcha, plavání, atd.). Nejlépe uděláte, když je během těchto činností sundáte a poté je nasadíte zpět.
  • Čas od času byste měli šperky otřít vlhkým hadříkem. Následně je důkladně osušte a naolejujte je.
  • Nenechávejte své dřevěné šperky na přímém slunečním světle.
  • Dřevo nelze autoklávovat ani účinně dezinfikovat.

Kámen

Kámen se dodává v různých barvách a jeho váha se liší v závislosti na druhu kamene.

  • Kamenné šperky by se měly nosit pouze v případě zahojených piercingů.
  • Dávejte pozor, aby vám kamenné šperky neupadly na tvrdý povrch. Mohly by se poškodit nebo roztříštit.
  • Kamenné šperky NELZE sterilizovat.

Pyrexové sklo

Pyrexové sklo je skvělou alternativou k oceli nebo titanu (i když není tak pevné). Vyrábí se v mnoha barvách a vzorech. Neobsahuje nikl a je extrémně robustní. Pyrex je v podstatě přežahnutý v peci, aby byl co nejodolnější. Mějte na paměti, že ŽÁDNÉ sklo nikdy nebude tak pevné jako ocel nebo titan. U malých rozměrů šperků existuje také větší riziko zlomení. Při nošení JAKÉHOKOLIV skla vždy mějte na paměti, že by se mohlo rozbít, pokud by došlo k nárazu nebo pádu. Rozlomení pyrexu není obvyklé, ale stát se to může (koneckonců, je to sklo).

  • Pyrexové šperky mohou být autoklávovány.
  • Je nutné dávat pozor, abyste šperk neupustili na podlahu nebo na tvrdý povrch. Stále se totiž jedná o sklo!

Křemenné sklo

Křemenné sklo je podobné Pyrexu ale s několika rozdíly. 1. je silnější, 2. má vyšší teplotu tání, 3. je odolnější proti prasknutí při vystavení tepla, 4. lépe láme světlo, 5. je dostupný v menších rozměrech, 6. k dispozici pouze v čirém provedení. I když je to křemen, je stále křehký a může se zlomit pokud jej budete ohýbat. Nekousejte do něj a ani se jej nepokoušejte ohnout. Tyto šperky se nedoporučují nosit při sportovních aktivitách. Jsou 100% hypoalergenní, skvělou alternativiu k plastu, který je porézní. Křemenné sklo je 99,98% čistý oxid křemičitý (SiO2), vyrobený z nejčistšího písku na Zemi.
(zdroj: Glasswear Studios)

  • Křemenné šperky mohou být autoklávovány.
  • Je nutné dávat pozor, abyste šperk neupustili na podlahu nebo na tvrdý povrch. Stále se totiž jedná o sklo!

Silikon

Silikon implantační kvality je zcela bezpečný pro používání jako piercing a je skvělý pro lidi trpící alergiemi na kovy nebo zvýšenou citlivostí na kovy. Nicméně nutno říct, že touto certifikací materiálu se mohou pochlubit opět pouze prémiové značky jako například Kaos softwear, ostatní jakosti silikonu mohou u citlivějších jedinců vyvolat i alergickou reakci, jelikož se jedná pouze o měkčené gumy, bez zdravotních atestů.

  • Silikonové šperky implantační kvality mohou být autoklávovány.
  • Nikdy nepoužívejte agresivní chemikálie, jako je alkohol.
  • Silikon se nedoporučuje k roztahování.

 

Niobium

Niobium je elementární kov (není vyroben člověkem) a je o něco těžší než nerezová ocel 316L. Pokud jste alergičtí na nerezovou ocel, je niobium dobrou alternativou. Většina lidí ale dává přednost titanu, protože je mnohem lehčí a přibližně za stejnou cenu. Niobium je také jediný kov, který lze zbarvit anodizací na černo a i potom je stále bezpečný pro první vpich.

  • Niobové šperky mohou být autoklávovány.

Zlato

Pouze 14-ti karátové nebo 18-ti karátové zlato je vhodné pro tělové šperky (24 karátové zlato je příliš měkké). 14-ti karátové je nejideálnější, jelikož je dostatečně pevné. Čím vyšší stupeň zlata, tím je kov měkčí. Nižší stupeň karátu zlata než je 14-ti karátové by mohlo vaše tělo odmítnout nebo špatně zareagovat.

  • Nečistěte alkoholem ani jinými agresivními chemikáliemi.
  • Při šroubování kuliček buďte opatrní.
  • V průběhu času může zlato ztratit svůj lesk tím, že je v kontaktu s tělem. Stačí jej ale vyleštit a tím získá svůj původní lesk.

Pozlacená ocel

Pro více informací si přečtěte podrobný vědecký článek na Wikipedii o procesu galvanizace.
Pozlacené šperky nejsou vhodné jako aplikační, jsou určené pouze pro zahojené piercingy.

Sterlingové (mincovní) stříbro

Stříbro by se nikdy nemělo nosit v novém nebo nezhojeném piercingu. Je bezpečné ho nosit až v zahojeném vpichu. Není vhodné pro každodenní nošení (každý den bez sundávání, po delší dobu). Při dlouhodobém nošení v čerstvém piercingu vám může stříbro zabarvit kůži do šeda, u nezhojených piercingů dokonce trvale a neodstranitelně! Stříbro je velmi měkké a snadno se poškrábe. Pokud máte alergii na nikl, raději šperky ze stříbra nenoste, jelikož je přidáván do slitiny pro vyšší pevnost.

  • Nečistěte alkoholem ani jinými agresivními chemikáliemi.
  • V průběhu času může stříbro černat. Stačí jej ale vyleštit a tím získá svůj původní vzhled.
  • Není vhodné pro vlhké piercingy, doporučujeme použití stříbra u běžných šperků, náušnic a piercingů pouze v uchu. 

Ocel nebo titan s PVD pokovením

Fyzikální depozice z par (PVD) popisuje řadu vakuových metod, které lze použít k výrobě tenkých filmů a povlaků. PVD je charakterizován procesem, při kterém materiál přechází z kondenzované fáze do parní fáze a poté zpět do kondenzované fáze tenkého filmu. Jedná se o vnější povlak na obecný kov (titan nebo ocel). Tyto šperky jsou vhodné pro autoklávování nebo sterilizaci parou.

  • Šperky potažené PVD časem vyblednou a mohou se ošoupat.
  • Pokud šperk potažený PVD nosíte v ústech, je pravděpodobnost jeho vyblednutí nebo ošoupání mnohem rychlejší než u jiných piercingů. Orální šperky se hodně opotřebovávají a v závislosti na osobě mohou mít sliny na povlak pokaždé jiný účinek. U některých může vzhled šperku být stále stejný, u jiných může piercing začít blednout po týdnu. Stejně tak se šperk může ničit pokud se otírá o zuby, nebo jej koušete.
  • K čištění šperků nepoužívejte alkohol ani agresivní chemikálie.
  • Šperky s PVD pokovením nejsou vhodné pro první vpich! Pro aplikaci barevného šperku použijte raději anodizovaný titan nebo niobium.

Mosaz

Mosaz je slitina mědi a zinku (případně je část podílu zinku nahrazena jiným kovem). 
  • Mosaz může vlivem působení vlhkosti a vzduchu oxidovat a zelenat.
  • Není vhodná do čerstvého vpichu.
  • Piercing kombinovaný s mosaznými ozdobami je nevhodný, část piercingu bude zelenat a černat a může vyvolat reakci i u zahojených piercingů.