Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Typy závitů u piercingových šperků

Typy závitů u piercingových šperků

Při kupování nového piercingu může být člověk zaskočený a zmatený počtem různých parametrů a typů piercingu. Jakou zvolit velikost? Barvu? Tvar? A navíc závity! Co je, proboha, vnitřní, vnější nebo push in a threadless závit?

S tím vám dnes pomůžeme a popíšeme vám nejčastěji používané typy závitů, abyste se mohli rozhodnout, který typ vybrat.

 

 typy závitů piercing

 

Šperky s vnějším závitem (extrenal)

Nejčastěji používaný je ještě pořád závit vnější. Znamená to, že šperky s vnějším závitem mají závity vyryté na povrchu šperku. Šperk na konci vypadá trochu jako šroubek a koncovky se na něj šroubují jako matičky. Mají v sobě dírku a závity jsou vevnitř koncovky. Kuličku nasadíte na tyčinku se závitem a zašroubujete ji po směru hodinových ručiček.

 11646-3_cinka-kulicky-metalicke-barvy-s-duhovym-efektem 6555_titanova-podkova-s-kulickami  12855-1_cinka-maly-vejirek 
 Ocelová činka s plastovými barevnými kuličkami  Titanová podkova s vnějším závitem  Činka do helixu s vnějším šroubováním

 

Šperky s vnitřním závitem (internal)

Šperky s vnitřním závitem jsou přesný opak šperků se závitem vnějším. Jedná se o šperky, které jsou na povrchu tyčinky hladké, bez závitů, mají v sobě malou dírku a v té jsou závity schované. Jejich koncovka je celá plná a má navíc malou vyčnívající závitovou tyčinku, pomocí které koncovku vložíte do šperku a zašroubujete.

Výhoda šperků s vnitřním závitem je zejména jejich hladký povrch, takže jsou vhodné pro první vpich i s použitím klasické piercingové jehly. V Evropě jsou totiž pro piercing stále běžnější kanyly, které kryjí ostré závity šperku. Ani při jednom z obou způsobů tak nedojde k poškození tkáně závitem. Druhá výhoda je ta, že koncovky šperků s vnitřním závitem mají menší tendenci se povolovat. Je u nich tedy menší riziko ztracení kuličky či jiné ozdobné koncovky. To je také důvod, proč se s vnitřním závitem vyrábějí šperky z kvalitnějších a dražších materiálů, jako je titan ASTM F136 nebo třeba zlato a drahé kameny.

Šperky s vnitřním závitem jsou také často používané pro těžko dostupná místa a piercingy, kam člověk dobře nevidí. 

 9888_labreta-kvet-s-vnitrnim-sroubovanim  13314-1_podkova-s-krystaly-s-vnitrnim-sroubovanim-cira  10554_titanovy-piercing-do-pupiku-s-vnitrnim-sroubovanim-s-cirymi-krystaly
 Ocelová labreta s vnitřním závitem  Podkova s vnitřním závitem a krystalovými koncovkami  Titanový piercing do pupíku s vnitřním šroubováním

 

TIP:
U obou typů závitových šperků je potřeba kovové koncovky pevně utáhnout. Pomoci může například nitrilová nebo latexová rukavice, díky které nebudou koncovky prokluzovat mezi prsty.
Naopak u plastových koncovek je třeba je utahovat opatrně, pouze tak, že cítíte, že koncovka již drží na místě. Při větší síle můžete koncovku strhnout a praskne.

Bezzávitové vkládací šperky (push in, threadless)

Nakonec, v poslední době již běžně dostupný typ piercingu je piercing bezzávitový. Tyto šperky jsou nyní na velkém vzestupu.

Šperk je bez závitu, pouze s vkládací koncovkou. Může být vyroben z bioplastu nebo z kovových materiálů, jako je například ocel nebo titan.

U obou typů materiálů se jedná o šperk, který je na povrchu hladký a uvnitř něj je malá dírka. Do této dírky se v případě bioplastových šperků pouze natlačí koncovka, která má po svém obvodu velmi jemné vroubky a těmi ve šperku drží.
U kovových materiálů mívá koncovka připevněný tenký drátek”, který se pod mírným úhlem vloží do šperku a zasune se až na doraz.

Ačkoliv to podle popisu nemusí znít příliš věrohodně, tyto šperky a jejich koncovky drží velmi dobře. Odpadá s nimi například problém odšroubovávání a ztráty koncovky. Stejně jako u šperků s vnitřním závitem, i tento systém používají často výrobci luxusních piercingových šperků a je mezi profesionálními piercery zejména v USA velmi oblíbený.

13326-2_vkladaci-labreta-ocelova-barevna-cerna   13026_bioflex-labreta-s-vkladaci-kulickou 13332-3_vkladaci-labreta-ocelova-s-barevnym-krystalem-ruzova 
 Černá ocelová labreta se systémem threadless  Bioflex labreta s vkládací kuličkou  Bezzávitová ocelová labreta s krystalem