Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Jak se starat o piercing v jazyku

Nechali jste si propíchnout jazyk nebo se na to právě chystáte a chcete vědět, jak se o čerstvou ránu starat? V našem článku se dozvíte, jak pečovat o piercing v jazyce, jak dlouho se hojí i jaký šperk si do jazyka vybrat.

Prvních pár dní po aplikaci

Počítejte s tím, že už v den vpichu vám jazyk oteče postupně odezní po dvou až pěti dnech. Otok se obvykle dostaví již několik málo hodin po aplikaci.

I když je to velmi těžké, neměli byste v tuto dobu jazyk příliš vyplazovat, se šperkem si hrát, neměli byste také příliš mluvit a několik hodin jíst.

Otok jazyka se nejprve obvykle objeví v místě vpichu a postupně se může rozšířit na celý jazyk. Několik dní po aplikaci piercingu byste měli spát s hlavou více podloženou, v ideálním případě by měla být výše, než je srdce, abyste zabránili většímu otoku během spánku.

Průběh hojení někdy provází také stav, kdy je kulička vtlačena do otoku či z místa vpichu vyčnívají drobné výstupky tkáně. Tento stav není neobvyklý a do úplného zahojení se jazyk vrátí do původní podoby.

 

Co a jak jíst po aplikaci piercingu?

Jíst můžete v podstatě cokoliv, co vám nebude způsobovat větší obtíže. Jediným omezením obvykle bývá otok na jazyku, který několik prvních dní znesnadňuje kousání. V tom případě doporučujeme především kašovitou stravu, přesnídávky či smoothies.

Po jídle vždy vyčistěte ústní dutinu výše zmíněnými kloktadly nebo ústní vodou.

Nedoporučujeme také několik dní pít alkohol, který může ranku podráždit.

Několik hodin (alespoň 8 hodin) po aplikaci piercingu nekuřte. V následujících 14 dnech se snažte kouření co nejvíce minimalizovat. Po každé vykouřené cigaretě si vypláchněte ústa kloktadlem či ústní vodou, abyste minimalizovali usazování látek obsažených v cigaretách na šperku.

Pozor: Během hojení byste se také měli vyvarovat pití ze společné sklenice, líbání či orálnímu sexu. Ránou v jazyce mohou do vašeho těla vniknout bakterie, které šíří virové či pohlavní choroby.

 

Čištění piercingu v jazyce

Po prvním jídle, které by mělo následovat alespoň osm hodin po aplikaci (či druhý den) je třeba si ústní dutinu vypláchnout kloktadlem. V lékárně seženete Listerine, Corsodyl či Tantum Verde, které neobsahují alkohol. Případně můžete použít i ústní vodou bez alkoholu. V následujících dnech si ústa vyplachujte po každém jídle či pětkrát denně.

Vždy před tím, než budete manipulovat s piercingem v jazyce, si umyjte ruce dezinfekčním přípravkem či mýdlem.

Čerstvá rána bude produkovat čirou až bílou tekutinu, která se velmi často usazuje na spodní kuličce nebo jazyce. Nemějte strach, jedná se o odumřelou tkáň a bílé krvinky, které provázejí každé hojení. Výtok ze šperku v jazyce i z jazyka samotného šetrně odstraňujte novým, jemným kartáčkem na zuby. Dbejte ale na to, abyste kartáčkem nezasáhli přímo do místa vpichu a zbytečně si tak nepodráždili ránu.

Po každém kontaktu s piercingem vždy zkontrolujte, že se neuvolnil uzávěr – kulička.

Tip: Místo vpichu je vhodné již po aplikaci chladit. Jednoduše cucejte kostku ledu nebo pijte chlazené nápoje. Chlazení můžete provádět v létě i v zimě – v ústech je totiž celoročně konstantní teplota. Čím více a dříve začnete jazyk chladit, tím méně obvykle nateče.

 

Doba hojení piercingu jazyka

Obvyklá doba hojení je 10–14 dní, než zcela zmizí otok i bolestivost a piercing se bude již chovat jako součást těla. V tuto chvíli však stále není zcela zahojený, takže byste měli pokračovat v kloktání po každém jídle, stále omezovat kouření a vyvarovat se přenosu slin.

Obvykle zhruba po jednom měsíci od vpichu je rána zcela zahojená.

 

Komplikace piercingu jazyka

Pokud navštívíte dobrého a zkušeného piercera, riziko, že by se váš jazyk špatně hojil, je minimální.

Důležité je také dodržet výše zmíněné postupy čištění a péče o piercing. Zkuste se ovládnout a nehrajte si s čerstvým piercingem v jazyce. Většina komplikací spojených s tímto piercingem se totiž obvykle obejvuje poté, co si šperk zbytečně z jazyka vytahujete, hrajete si s jeho uzávěrem mezi zuby či se ho dotýkáte nedezinfikovanými předměty či prsty.

Pokud hojení neprobíhá klasicky a na jazyku se objeví silné zarudnutí, překrvení, hustý žlutavý či zelenavý výtok (hnis), výrazná bolestivost jazykazvýšená teplota či další výrazné komplikace, zajděte za vaším piercerem a proberte s ním situaci. Někdy postačí pouze vyměnit tyčinku či šperk, ve vážnějších případech je vhodné nasadit antibiotika.

 

Jaké šperky do jazyku vybrat?

Do jazyka se používají tzv. činky nebo také jazykovky. Jedná se o rovnou tyčinku, na jejíchž koncích jsou většinou kuličky, ale vybrat si můžete libovolné tvary i barvy konců.

K první aplikaci piercingu v jazyce se většinou používá speciální bioplast, který je možné snadno dezinfikovat. Bioplastová tyčinka je také delší a je možné ji libovolně zkrátit. Což je skvělé především při prvních dnech po aplikaci, kdy jazyk nateče.

Bioplastová činka do jazyka
Bioplastová činka s polokoulí
Bioplastová tyčinka se svítícími kuličkami
 
 

Jakmile se vám jazyk zcela zahojí, můžete si vybrat ze široké škály šperků v různých provedeních – plastové, titanové, akrylátové, s kamínky, kuličkami, hroty, barevné či jednoduše ocelové. Záleží pouze na vás, vaší náladě a vkusu.

cinka-do-jazyka-s-opalovym-kamenem plocha-cinka-do-jazyka-s-kaminkem
Činka do jazyka s opálovým kamenem
 
Plochá činka do jazyka s krytaly
 
cinka-do-jazyka-ve-tvaru-srdce cinka-do-jazyka-ve-tvaru-prasku
Činka do jazyka ve tvaru srdce
 
 
Činka do jazyka ve tvaru pilulky