Zákaznická podpora:+420 702 431 598info@atreya.cz

Jak se zbavit bouličky u piercingu

Existuje nespočet důvodů, proč si lidé nechávají dělat piercing a většinou je to doprovázeno spoustou pozitivních pocitů. Jsou originální, cítíte se s nimi dobře, jsou krásné a snadno podtrhnou vaši osobnost a vzhled.
Jenže jako vždy, kde je dobro, tam je i zlo. Většině problémů s piercingem se dá předem zabránit správným výběrem salonu, šperků, pomůcek či dodržováním postupů během hojení. Keloidní jizvy a bouličky jsou však starosti, kterým se nedá vyhnout vždy.
Jaký je mezi nimi rozdíl a jak se jich zbavit? S tím vám hned pomůžeme!

Keloid

Keloidní jizva je jizva tvořena kolagenem, která vystupuje nad okolní tkáň a v průběhu času se zvětšuje i přes rozsah původního zranění.
Keloidy jsou pevné, pružné lesklé uzlíky tvořené vlákny. Jejich barva může být růžová, ale i vyloženě červená nebo dokonce tmavě hnědá. Mezi jejich projevy někdy patří i svědění a bolestivost, a také změny jejich tvaru. Nejčastěji jsou keloidní jizvy pozorovány u etnik s vyšší pigmentací pokožky než u bělochů, a to až 15 krát častěji. 
Keloidy jsou většinou genetického rázu, jsou dědičné. Než se rozhodnete pro piercing, je vždy dobré se zeptat v nejbližší rodině, jestli nemají nějaké keloidní jizvy například po operaci, akné, nebo právě piercingu. 

 

 Piercingové bouličky, hypertrofické jizvy a granulomy

Je to typ jizvy, který vystupuje nad okolní pokožku.
Hypertrofická jizva je stav pokožky, kdy tělo ukládá nadměrné množství kolagenu v okolí jizvy. Ten velikostně zvětšuje jizvu, avšak ne tolik jako v případě keloidní jizvy. Stejně jako keloidní jizva formuje se i hypertrofická jizva v oblastech postižených akné, s piercingem, nebo v případě pořezání či popálení.
Tyto u piercingu typické bouličky jsou červené a tuhé, mohou svědit nebo být bolestivé. Nezvětšují se tolik od místa vpichu a zranění jako keloidní jizvy, vyskytují se typicky nad vpichem.
Někteří lidé mají dědičnou náchylnost ke vzniku tohoto typu jizev. Prevence vzniku hypertrofických jizev v podstatě neexistuje. Samotný výskyt není ani ukazatelem toho, že by byl piercing aplikovaný špatně, nebo že by se jednalo o alergii na materiál. Je ovšem možné tyto komplikace eliminovat alespoň vhodnou volbou prvního šperku  - jak volbou opravdu čistého implantačního materiálu a dokonalého povrchu piercingu, tak zejména výběrem vhodného tvaru. Kroužky mají až na výjimky, kde jsou z hlediska anatomie ucha nutné, horší tvar pro hojení piercingů, zejména v chrupavce ucha a nosu, kde jsou tyto bouličky nejčastější. Z otho důvodu je nutné vždy volit rovný či jiný vhodný šperk pro aplikaci.

Granulom můžeme vidět na levé fotce níže - jedná se o většinou červenou měkkou bouličku tkáně, která poměrně snadno krvácí. Žádné druhy bouliček nikdy ničím nepropichujte! Není v nich žádná tekutina, která by mohla či měla vytéct. Jedná se o měkkou tkáň, nikoliv puchýř - boulička tím nezmizí, naopak riskujete zanešení infekce.

 

daith piercing boulička nostril boulička

 

Jak poznat rozdíl

Poznat rozdíl mezi touto bouličkou a keloidem je poměrně snadné, jelikož boulička se vyskytuje typicky nad vpichem, kdežto keloid přesahuje velkou mírou okolní vpich.
Hypertrofické jizvy a bouličky jsou barevně blíže k barvě kůže, ale mohou být i červené a jsou spíše hladké, kdežto keloidy vypadají svou strukturou více jako zjizvená tkáň.

keloid-e1566575957688 piercing boulička hyůertrofická jizva
Keloidní jizva, přesahující původní zranění Boulička u piercingu z podráždění - podle fotky to vypadá na nevhodný šperk a úhel a nezahojený vpich

 


Jak se jich zbavit - kontrola možných příčin

Bohužel, keloidní jizva se dá odstranit pouze chirurgicky a bude tedy třeba návštěva lékaře.
Dobrou zprávou je, že hypertrofické jizvy a bouličky u piercingu odstranit můžete poměrně snadno!
Vyžaduje to zejména čas a nutnou dávku trpělivosti během procesu hojení.

Vyřešením těchto nejčastějších příčin je možné se zbavit naprosté většiny bouliček u piercingu:

  • První krok spočívá v kontrole vhodného tvaru šperku - zejména pokud se jedná o chrupavku ucha nebo nosu, kroužky jsou pro první vpich a hojení nevhodné a mohou do určité míry problém způsobit.
    Pokud je šperk vhodného tvaru, je třeba se ujistit o tom, že má i vhodnou délku - piercing nesmí být příliš těsný okolo vpichu, aby netlačil příliš na bouličku a nezhoršoval se případný otok. Stejně důležité je dodržet doporučení piercera, kdy přijít na zkrácení šperku. Příliš dlouhý šperk po opadnutí otoku může naopak zapříčinit zkřivení piercingu, nadměrné podráždění pohybem a tím i vznik bouličky. Ze stejného důvodu je naprosto nezbytné na šperku nespat až do jeho úplného zahojení. Pomoci může cestovní polštář pod krk, nebo donutový polštář na piercing.

  • Významný podíl může mít kromě pozdějšího zkřivení i špatný úhel aplikace piercingu. Pokud nejsou piercingu aplikované na vhodné místo (typicky u septum piercingu vídáme piercing příliš nízko a křivě), nebo helix či jiný piercing chrupavky není aplikován ve správném úhlu, je piercing předem odsouzený k problémům, které se ne vždy podaří vyřešit.

  • Velkou roli hraje také materiál a kvalita šperku - pro aplikaci je vhodný titanový šperk třídy ASTM F-136. Šperk musí být dokonale leštěný, bez povrchových vad a mikro škrábanců - takový šperk je náchylnější k usazování bakterií a může být příčinou vzniku bouliček. Šperky z neznámých zdrojů a třetích zemí nemají implantační kvalitu a mohou být snadným zdrojem těchto problémů, protože složení narozdíl od povrchu není možné ověřit pouhým okem. 

  • Na čerstvý piercing také nikdy nesahejte neumytými rukami - i to má na svědomí zvýšené riziko vzniku, stejně tak jako spánek na čerstvém vpichu a časná výměna za kroužek.

  • Důležitý krok v procesu hojení je čištění sterilním solným roztokem.
    Dříve doporučované domácí míchání solného roztoku již není vhodné z důvodu rizika špatné koncentrace roztoku, aditiv přidávaných do soli a zejména z důvodu rizika křížové kontaminace - je velká šance, že roztok si namícháte příliš silný a bude vpich vysušovat nebo že si s domácím roztokem do rány můžete zanést bakterie, které mohou způsobit infekci.
    Doporučujeme proto všem našim zákazníkům sterilní solný roztok od NeilMed, který je leadrem v renomovaných studiích po celém světě. Zakoupit si ho můžete ve sterilním balení
    ZDE. 

374634_piercingovy-polstar-pro-pohodlny-spanek_1 

Silikonové disky na hypertrofické jizvy


Pokud jsme už zkontrolovali možné příčiny,
zde je druhý způsob, jak se bouličky zbavit. Je to použití silikonových disků. Silikonový disk umístíte na piercingový šperk přímo před bouličku a necháte ho tam minimálně dva týdny. Šperk musí být o 1 mm delší, aby se tam silikonový disk vešel a piercing nebyl příliš krátký.
Silikonový disk tak velmi mírným tlakem pomáhá zmenšit bouličku až do chvíle, kdy zmizí úplně. Je potřeba mít trpělivost a  nečekat zázraky přes noc, bohužel :)

 nopull_card-no-verbiage3a

Níže můžete vidět postup při aplikaci silikonových disků.

silikonový disk boulička piercing silikonový disk no pull no pull piercing disc

 

 

Tea tree oil a aspirin (dříve doporučovaný postup)

Tento způsob hojení bouliček je z našeho odborného pohledu již zastaralý a NEDOPORUČUJEME ho používat. Neznamená to, že je návod zcela nefunkční, někerým lidem pomohl, avšak neřeší výše popsané problémy, které vznik bouličky způsobily. Necháváme ho v článku zejména z toho důvodu, abyste se v případě návštěvy přes vyhledávače dostaly k řešení v souladu s našimi nejnovějšími poznatky.

Žádný z těchto přípravků však nepatří na čerstvý piercing! Volte tuto metodu velmi obezřetně, pouze pokud vše předchozí již selhalo a piercing je zcela zahojený. Hojení piercingů v chrupavce, ať už se jedná o nostril nebo chrupavku ucha, je záležitost minimálně 6-12 měsíců.


Potřebujete k němu aspirin a nebo tea tree oil. Funguje pouze Aspirin, resp. i jiné léky s kyselinou acetylsalicylovou, ale ne odlišné léky typu Paralen. Aspirin rozmačkejte (např. dvěma lžičkami o sebe) na jemný prášek a ve skleničce rozmíchejte prášek na konzistenci husté pasty - použít můžete kapku vody. Kašičku naneste na místo bouličky na noc a jděte spát, ráno opláchněte teplou vodou zbytky kašičky a poté můžete vatovou tyčinkou nanést i kapku zředěného tea tree oleje přímo na jizvu. Tea tree oil je velmi silný éterický olej a hodně vysušuje, proto ho používejte v nezředěné formě pouze po předchozím otestování citlivosti a pouze na místo bouličky!
O jizvu se takto starejte denně nebo obden a cca po dvou týdnech může být boulička již znatelně menší nebo zcela vyléčená. Mizí postupně a pomalu.

 

aspirin-500mg-por-tbl-obd-8x500mg-2165005-1000x1000-fit aspirin kaše tea tree oil olej renovality - piercing bouličky
Aspirin na výrobu "kašičky" zakoupíte v lékárnách Kašička nanesená na bouličku u piercingu Tea tree oil pro zředění a potírání 

 


V případě jakéhokoliv dotazu, jsme k dispozici. Stačí nám napsat na Messenger nebo email.